ÇANDAĞI KÖYÜ

ÇANDAĞI KÖYÜ Free App

Rated 5.00/5 (1) —  Free Android application by -------1

About ÇANDAĞI KÖYÜ

Bölgenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bu bölgeye M.Ö 1200-1546 yılları arasında Paflagonyalılar hâkim olmuştur. Paflagonyalılar bölgenin ilk yerleşenleri ve kurucuları sayılmaktadır. İskender, M.Ö 336-323 yıllarında kısa bir süre bölgeye egemen olmuş, Sinop ve çevresini istila etmiştir. M.Ö I. Yüzyıldan itibaren bölge, Roma imparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. 395 yılında Roma imparatorluğunun ikiye bölünmesiyle bölge Doğu Roma (Bizans) hâkimiyetinde kalmıştır. 1105 yılında bölgenin bir bölümüne Danişmentliler hükmetmişlerdir
Sinop ve çevresi 1214 yılında Trabzon Rum imparatorluğuna bağlanmıştır. 1277 yılında Selçuklu komutanlarından Pervane M. Süleyman bu bölgeyi Trabzon Rum imparatorluğundan alarak Selçuklu Devletine bağlamıştır. 1322 yılına kadar Pervaneoğulları bu bölgede bağımsız olarak hareket etmişlerdir. 1322’de bölge, yine bir Türk beyliği olan Candaroğulları’nın eline geçmiştir. Ancak Osmanlı padişahlarından II. Murat Candaroğullarından Sinop hariç bölgenin bütün topraklarını Osmanlıya katmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Sinop’u da almış ve bölge tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kastamonu’nun Osmanlı ülkesine katılmasıyla Sinop ili toprakları içinde buluna Durağan, Boyabat ve Gerze Kastamonu sancağına bağlanmıştır. Kastamonu eyalet olana kadar Sinop dâhil bu bölge Kastamonu sancağına bağlı kalmışlardır
A.ÇANDAĞI’NIN TARİHİ
I. Çandağı’nın Adı, Çandağı,lıların Menşei ve Çandağı’nın Yeri
1.Adı
Çandağı köyü, 1750’li yıllarda kurulmuştur. Köy şu anda Sinop’un Durağan ilçesine bağlı bir köydür. Köye “Çandağı” ismimin verilme nedeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak köy halkından elde edilen bilgilerle açıklamaya çalışalım.
Köye “Çandağı” isminin verilmesi ile ilgili olarak köylülerce en yaygın anlatılan bir kilise çanıdır. Bugün ambar tepesi olarak bilinen mevkide eski zamanlarda bir kilise varmış. Bu kilise “Karacakese” ismiyle anılıyormuş. Bu kilisenin büyük bir de çanı varmış. Karacakese kilisesinden çalınan çan karşısında ki Akçakese köyünde ki kiliseden duyulur ve buradan da çan çalınırmış.[1] İşte anlatılan bu çana binaen köye bu ismin verildiği görüşü öne çıkmaktadır. Ancak araştırmamız da bu kilise hakkında herhangi bir bilgi elde etmemiz mümkün olmadı.
“Çandağı” isminin de ne zamandan beri kullanıldığı bilinmemektedir. Ancak Çandağılılardan önce bu bölgede gayr-i Müslimlerin yaşadığı bilinmektedir. Ama bunların döneminde bu bölgenin hangi isimle anıldığı bilinmemektedir. Bizim kanaatimizce kiliseye atfen “Karacakese” ismi kullanılmış olabilir. Fakat bu bilgi tahminden öteye geçmemektedir.
Çandağı köyü, 1986 yılına kadar Karakoyun köyünün mahallesi konumundaydı. Ancak bu tarihten sonra köy olmuştur. Köy olduğu dönemde isminin de değişmesi gündeme gelmiştir. O zamanlar Sinop valisi olan Şükrü Ergün Özakman’ın soyadının köye isim verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak bu istek meclisten geri dönmüş kabul görmemiştir. Yerel gazetelerde bunun haberi çıkmış fakat resmi olarak bir geçerliliği olmamıştır.
2.Çandağılıların Menşei
Çandağı köyü,nün menşei hakkındaki bilgiler de sınırlıdır. Köye gelip yerleşmeden önceki durumları hakkında fazla bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Ancak sözlü nakillerden ulaşabildiğimiz bilgilerle yetinmek durumundayız. Şimdi bizde bu bilgiler ışığında Çandağı köyü,ne yerleşenlerin nerden geldikleri ve niçin burayı tercih ettiklerine kısaca değinelim.
Köye ilk gelip yerleşen “Haco” lakaplı kişidir. Bilgi aldığımız kişiler köye ilk gelenin Haco olduğu konusunda hemfikirdirler. Haco’nun köye Karakoyun köyünden geldiği söylense de bu kesin değildir. Haco bu bölgenin boş olduğunu görmüş ve bugünkü köyün alt kısmında yer alan suyu da görünce buraya yerleşme kararı almıştır. Böylece köy iskâna açılmıştır. It is based on the ancient history of the region. Paflagonyalı between 1200-1546 BC in the region has been dominated this year. Paflagonyalı those who are considered the first inhabitants of the region and its founders. Alexander, 336-323 BC dominated the region in a short period of years, has invaded the Sinop and the environment. BC I. zone from Century, came under the rule of the Roman Empire. 395 years of the Roman Empire divided into two in the Eastern Roman (Byzantine) remained the rule. A portion of the region in 1105 have ruled Danişmentliler
Sinop and Trabzon in 1214 is linked to the environment of the Greek empire. M. Suleiman in 1277 by the propeller of the Trabzon Greek empire, the Seljuk commander attributed the Seljuk State. until the year 1322 Pervaneoğulları acted independently in this region. 1322 in the region, however, have passed into the hands of a Turkish principality Candaroğulları. However, the Ottoman sultan II. the whole territory of the region, except in Sinop Murat Candaroğulları has added to the Ottoman Empire. In 1461, Sultan Mehmet the Conqueror took the Sinop region and fully participated in the Ottoman Empire. With the addition of the Ottoman Kastamonu, Sinop Stable is located in the territory of the country is connected to Boyabat and Gerze Kastamonu starboard. Kastamonu province, including Sinop until they adhere to this standard of Kastamonu
A.ÇANDAĞI HISTORY
I Çandağı Name, Çandag of elderly people and Çandağı Place of Origin
I Step 1
Çandag village, 1750'l was established in the year. The village is a village in the county currently Sinop Stable. Village "Çandag" has no precise information about the reasons given my name. However, the village will try to explain the information obtained from the public.
Village "Çandag as" about giving the name of the common villagers described a church bell. There was a time in the old church on the hill known today as the warehouse district. The church "to Karacakes" he remembered the name. There was also a large bell of this church. Karacakes is heard from the church in the village against Akcakese bell stolen from church bells, and he played here. [1] The consequence of this is described here bells village stands the view that given that name. However, in our research we were unable to obtain any information on this church.
"Çandag" name be used since it is not known when. However, in this region it is known to exist before the Çandağılı of the non-Muslims. But it is known by which name is unknown period of this region. Referring to our view that the church "Karacakes to" name may be used. However, this information does not go beyond the estimates.
Çandag village, until 1986 the village was located in the neighborhood of Karako. However, the village has been after this date. The change of name also came up during the period when the village. At that time it was decided to give the Sinop Governor Şükrü Ergün Özakman'ın name of the village name. However, the request was not accepted this council returned. The news came of it in the local newspaper, but there has been no official validity.
Origin of 2.Çandağılı
Çandag village is limited information about the origin of nudes. The settlement is not possible to come to the village for more information about the previous state. But we have to make do with information we reach the oral transmission. Now we Çandag village in the light of this information, nor where they came from and why the people who settled here Let us examine what they prefer.
The first settlers to come to the village "Haco" nicknamed persons. The people we receive information from the first to agree that Haco village. Haco is said to have come from the village Karakoyun villages this is not certain. Haco saw that it was empty this area and seeing the water located in the lower part of the village today has taken the decision to settle here. Thus the village was opened to housing with.

How to Download / Install

Download and install ÇANDAĞI KÖYÜ version 0.1 on your Android device!
APK Size: 6.8 MB, downloaded 10+ times, content rating: Everyone
Android package: com.wCANDAGIKOYUDERNEGI, download ÇANDAĞI KÖYÜ.apk

All Application Badges

Free
downl.
Android
2.3+
For everyone
Android app


Oh snap! No comments are available for ÇANDAĞI KÖYÜ at the moment. Be the first to leave one!

Share The Word!


Rating Distribution

RATING
5.05
1 users

5

4

3

2

1