Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline

Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline Free App

Rated 0.00/5 (0) —  Free Android application by MFK BestApps

About Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline

Ustādh Kamilin Jamilin atau nama sebenarnya, Ahmad Kamil bin Jamilin merupakan salah seorang asātidhah baharu dan ulung di Malaysia, kerana kekuatan hafazannya ke atas Kitābullah, hadis-hadis Nabi sallallahu ‘alayhi wasallam, kalām ulamā’ dan syi’r-syi’r ‘Arab. Begitu juga dengan laras katanya yang begitu harmoni dan mendamaikan.

Beliau merupakan pelajar cemerlang SPM peringkat negeri Selangor tahun 2001. Beliau juga memperoleh Diploma Tahfiz al-Qur’ān dari Darul Qur’ān, JAKIM (kini bakal dinaiktaraf Kolej Universiti Islam Malaysia) kemudian melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda, di Kuliyyah Hadis al-Nabawiy di Universiti Islam di al-Madinah al-Munawwarah, ‘Arab Saudi, dengan kepujian kelas pertama pada tahun 2008. Mendapat anugerah cemerlang, tidak terkira ketika disana.

Kemudian beliau melanjutkan pendidikan ke peringkat Ijazah Sarjana, di Kuliyah Thaqāfah al-Islamiyyah, qism al-Tarbiyyah; khusus dalam bidang Hadis dan ‘ilmu yang berkaitan dengannya, khususnya ‘Ilmu Rijāl al-Hadis di Universiti Raja Sa’ud di Riyādh, ‘Arab Saudi, dengan tajuk “Mawārid al-Hāfidh al-Mughlatây fī kitābihī Ikmāl Tahzīb al-Kamāl”, berjaya mendapat mumtaz syaraf ulā pada tahun 2013.

Beliau bakal mendapat gelaran “duktūrah”, kini dalam tempoh menyiapkan thesis Ph.D beliau di dalam bidang al-Jarh wa Ta’dīl (‘Ilmu Rijāl) di Universiti Sains Islām Malaysia (USIM) tahun lepas (2016), atau tahun ini. Tanpa gelaran itu pun, umum mengetahui akan kehebatan datakeeper Melayu zaman ini, baqiyyat al-salāf juga a’immah al-huffādh ketika kurun Mutaqaddimīn.

Beliau berguru dengan berbagai-bagai guru hadīs di ‘Arab Saudi khususnya guru yang menyelia thesis master beliau iaitu: Syaikh Dr. ‘Ali ibn ‘Abdillah al-Sayyah حفظه الله, yang mengajar hadis di Universiti Raja Sa’ud, dan saya hanya mampu mengikuti program pengajaran hadis interaktif beliau berkenaan Sinā’ah al-Hadith dan ‘Amali Takhrīj melalui Youtube.

Kini, beliau berkhidmat sebagai Pensyarah di Fakulti Pengajian al-Qur’an dan al-Sunnah, USIM, dan aktif mengajar ‘ilmu hadis dan menyampaikan ceramah berkenaan isu-isu keagamaan di sekitar Malaysia. Beliau juga aktif di page Facebook beliau, “Kamilin Jamilin – Seni Hadith”, yang mempunyai begitu banyak fawā’id hadīthiyyah buat para tālib al-‘ilm.

Beliau sentiasa memberi semangat kepada kami, orang muda dalam menuntut ‘ilmu dan mementingkan aspek hafazan dalam menuntut ‘ilmu sebelum melakukan proses analisis & konklusi. Hafazan ialah modal.

Semoga Allah menjaga beliau dan keluarganya daripada segala keburukan dan kejahatan. Semoga Allah sentiasa memanfaatkan beliau buat umat Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam.

How to Download / Install

Download and install Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline version 1.0 on your Android device!
Downloaded 1+ times, content rating: Everyone
Android package: com.andromo.dev638744.app746256, download Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline.apk

All Application Badges

Free
downl.
Android
4.0+
For everyone
Android app


Oh snap! No comments are available for Ustaz Dr Kamilin Jamilin MP3 Offline at the moment. Be the first to leave one!

Share The Word!


Rating Distribution

RATING
0.05
0 users

5

4

3

2

1